HomeFinlandInsights5 kysymystä muutosviestijälle

5 kysymystä muutosviestijälle

Date
April 7, 2025
Share

Muutoksen johtaminen on haastavaa, mutta onnistuessaan hyvin palkitsevaa. Riippumatta organisaation muutostilanteesta tai tavoitteesta, viestinnällä on aina keskeinen rooli etenkin oman henkilöstön saamisessa mukaan. Lukuisia muutostilanteita nähneenä ja kokeneena kiteytän kokemukseni seuraaviin viiteen kysymykseen.

1. Ovatko viestisi kunnossa?

Muutostilanteessa on keskeistä kiteyttää oleellinen: mitä muutoksella tavoitellaan ja mitä hyötyä siitä on? Avoin, rehellinen ja jatkuva kommunikaatio on välttämätöntä muutoksen onnistumiselle. Henkilöstölle on kerrottava, miksi muutos on tarpeen ja mitä se tarkoittaa käytännössä.

2. Johdetaanko esimerkillä?

Muut eivät lähde mukaan muutokseen, jos johto ja esihenkilöt eivät siihen itse sitoudu. Heidän suhtautumistaan ja viestintäänsä seurataan tarkasti. Puhuvatko avainhenkilöt muutoksesta yhteneväisesti ja ovatko he helposti tavoitettavissa? Vastaavatko he myös haastaviin kysymyksiin?

3. Onko kulttuuri huomioitu?

Organisaation sisäinen kulttuuri vaikuttaa merkittävästi siihen, miten muutos otetaan vastaan. Muutoksen johtamisessa organisaation arvoilla, normeilla ja uskomuksilla on iso rooli eikä niitä siksi voi sivuuttaa.

4. Hyödynnetäänkö toiston voimaa?

Kun olet itse kyllästynyt puhumaan muutoksesta ja sen hyödyistä, voit vasta siinä vaiheessa arvella viestin menneen perille ainakin osalle henkilöstöä. Muutoksen perusteluja ja hyötyjä kannattaa tuoda esiin aina tilaisuuden tullen.

5. Huomioidaanko tunnereaktiot?

Muutos herättää monenlaisia tunteita – joskus jopa pelkoa. Johdon ja esihenkilöiden on huomiotava yksilölliset erot ja tarjottava tukea niille, jotka kamppailevat muutokseen sopeutumisen kanssa. Osalle muutos on arkipäivää, toisille kuukausia kestävä prosessi.

Kaipaatko sinä apua oman organisaatiosi muutosviestinnässä? Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää!

Riitta Laine
SVP, COO
[email protected]
P. 040 515 0551