Euroopan komission julkaisema Omnibus-paketti ehdottaa muutoksia voimassa olevaan vastuullisuuteen liittyvään lainsäädäntöön mm. kestävyysraportointidirektiiviin (CSRD), yritysvastuudirektiiviin (CSDDD), taksonomia-asetukseen sekä EU:n hiilirajamekanismiin (CBAM)
Omnibus-paketin tavoitteena on keventää erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten hallinnollista taakkaa osana EU:n laajempaa strategiaa kilpailukyvyn parantamiseksi. Ehdotukset eivät ole lopullisia vaan ne pitää hyväksyä sekä Euroopan parlamentissa että Euroopan neuvostossa. Tämän jälkeen EU-maiden on saatettava muutokset osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Suomessa noudatetaan voimassa olevaa kestävyysraportointilainsäädäntöä siihen asti kunnes muutosten käsittely on vahvistettu Suomen lainsäädäntöelimissä.
Esimerkkejä keskeisistä muutosehdotuksista
- Kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukainen raportointi tulisi pakolliseksi vain yrityksille, joilla on yli 1000 työntekijää, ja liikevaihtoa yli 50 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma yli 25 miljoonaa euroa. Tämän mukaan noin 80 % yrityksistä jäisi pakollisen raportoinnin ulkopuolelle.
- Lisäksi komission ehdotus tuo helpotuksia muun muassa raportoitavien datapisteiden määrään, varmennusvaatimuksiin ja antaa lisäaikaa ns. toisen ja kolmannen aallon yrityksille raportointivaatimuksiin vastaamiseen.
- Yrityksille, jotka eivät jatkossa kuuluisi CSRD:n soveltamisalaan, komissio hyväksyisi delegoidulla säädöksellä vapaaehtoisen raportointistandardin, joka perustuu EFRAG:n kehittämään pk-yritysten standardiin (VSME).
- Omnibus-paketissa ehdotetaan myös vastuusäännösten keventämistä jo hyväksyttyyn yritysvastuudirektiiviin (CSDDD) ja arvoketjujen velvoitteiden rajoittamista suoriin sopimuskumppaneihin koko arvoketjun sijaan.
Vinkkimme vastuullisuustyöhön sillä välin
EU Omnibus-paketin luomasta epävarmuudesta huolimatta yritysten on jatkettava strategista kestävyystyötään. Mahdollisesta kevennetystä raportointivelvoitteesta vapautuvat resurssit voi suunnata kestävän liiketoiminnan ja strategian kehittämiseen. Tämän yhteydessä on hyvä miettiä, mitä tietoa kestävyydestä yritys tarvitsee kestävän strategian toteuttamiseen ja mitä kestävyystietoja puolestaan yrityksen sidosryhmät käyttävät ja tarvitsevat yrityksestä.
Kaksinkertainen olennaisuustarkastelu jatkaa kestävyysraportoinnin lähtökohtana. Keskeisten vastuullisuuteen liittyvien vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen pitäisi olla niin pienten kuin suurten yritysten keskeinen työkalu olennaisten kestävyysteemojen määrittämiseen. Toimet on hyvä kohdistaa näiden kestävyysteemojen edistämiseen.
EU Omnibus-paketin ehdotusten myötä monissa, erityisesti raportointivaateen ulkopuolelle jäävissä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä pohditaan kestävyysraportoinnin kohtaloa; keskeytetäänkö CSRD:hen liittyvät hankkeet vai jatketaanko? Hyvänä vaihtoehtona on siirtyä Omnibus-ehdotuksessa manittujen vapaaehtoisten kevennettyjen kestävyysstandardien (VSME) käyttöön. On hyvä kuitenkin muistaa, että CSRD on jo saatettu voimaan Suomessa kansallisilla laeilla, joita noudatetaan Suomessa, kunnes eduskunnassa on päätetty niiden muuttamisesta.
Kaipaatko lisätietoa EU Omnibusista tai tukea vastuullisuusviestintään? Ota yhteyttä!
Inna Laaksonen
Account Director, Sustainability
[email protected]