Kuluva vuosi on käynnistynyt yllätyksellisesti paitsi geopolitiikan myös teknologisen kehityksen osalta. Tammikuussa kiinalainen DeepSeek-tekoäly nousi kuin tyhjästä koko maailman tietoisuuteen ja heilutti teknologiayhtiöiden osakekursseja. Vaikka markkina ja osakekurssit rauhoittuivat nopeasti, vastaavia yllätyksiä saattaa hyvinkin olla edessä lisää kuluvan vuoden aikana, sillä teknologisen kehityksen vauhti kiihtyy edelleen eri puolilla maailmaa.
Sitten tärkeimpiin trendeihin, joista tärkein eli tekoäly on ollut kuuma puheenaihe ja odotusten luoja jo useamman vuoden ajan.
Tekoälyagentit ja hyperpersonointi
Yksi merkittävimmistä mullistuksista ovat tekoälyagentit. Tekoälyjärjestelmistä on tulossa entistä itsenäisempiä ja kyvykkäämpiä, ja ne suoriutuvat yhä monimutkaisemmista tehtävistä. Lisäksi ne pystyvät oppimaan ja tekemään päätöksiä itsenäisesti. Tekoälyagenttien odotetaan tuovan merkittäviä parannuksia prosessien tehostamiseen ja tuottavuuteen. Tekoälyllä voidaan myös automatisoida vaikkapa valmistavan teollisuuden fyysisiä ja digitaalisia toimintoja robotiikan tuella.
Personoidun tekoälyn avulla on mahdollista luoda entistä henkilökohtaisempia ja merkityksellisempiä asiakaskokemuksia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tulevaisuudessa sinua palvelee brändinmukainen ja persoonan omaava tekoälyagentti, joka oppii tuntemaan mieltymyksesi, kykenee tarjoamaan sinulle palveluita ja toteuttamaan toiveitasi juuri silloin ja siten kuin toivot.
Datalähtöinen päätöksenteko ja kvanttiloikka
Datan hyödyntäminen tulee osaksi arkea lähes kaikille työntekijöille mahdollistaen entistä valistuneempia päätöksiä ja liiketoiminnan kasvua. Datalähtöisestä toimintamallista tulee yrityksille ratkaisevan tärkeä kilpailutekijä. Laadukas data on myös tekoälyn tehokkaan hyödyntämisen lähtökohta.
Kvanttiturvallinen salaus eli Post-quantum cryptography (PQC) pyrkii vastaamaan kvanttilaskennan tietoturvauhkiin. Kvanttilaskennan kyvykkyyksien kehittyessä organisaatioiden täytyy priorisoida vahvoja salausmenetelmiä turvatakseen sensitiivistä tietoa.
Vastuullisuus ja metaversumi
Ympäristöhuolet ovat nostaneet keskusteluun vastuullisen teknologian. Kun yritykset pyrkivät minimoimaan ympäristövaikutuksiaan, tulemme näkemään innovaatioita niin hiilineutraaleissa teknologioissa kuin energiapihissä pilvilaskennassa.
Vaikka metaversumi vasta kehittyy, sitä kohtaan on suurta kiinnostusta. Fyysisen ja digitaalisen maailman yhdistävä teknologia luo mahdollisuuksia täysin uudenlaisille immersiivisille kokemuksille, yhteistyölle ja kaupankäynnille.
Tärkeimmät nostot vuodelle 2025
- Tekoäly kaikkialla: Tekoäly tunkeutuu kaikille elämämme osa-alueille autonomisista agenteista personoituihin kokemuksiin.
- Data on kuningas: Datalähtöisestä päätöksenteosta tulee keskeistä yritysten kilpailukyvylle.
- Turvallisuus edellä: Teknologian kehittyessä vahvat salausmenetelmät, kuten kvanttiturvallinen salaus, ovat elintärkeitä sensitiivisen tiedon suojaamisessa.
- Vastuullisuus valokeilassa: Ympäristöhuolet edistävät innovaatioita vastuullisissa teknologioissa ja toimintatavoissa.
- Metaversumi kypsyy: Fyysisen ja virtuaalisen maailman yhdistyminen luo uusia mahdollisuuksia immersiivisille kokemuksille.
Mitä tämän autonomisia teknologiajärjestelmiä ja tekoälyagentteja hyödyntävän tulevaisuusvision toteutuminen sitten vaatii? Tekoälyn aikakauden menestyvät johtajat yhdistävät teknologian ja liiketoimintastrategian sekä edistävät innovaation, tekoälyn eettisen käytön ja jatkuvan oppimisen kulttuuria. Tämän lisäksi niin teknologiayhtiöiden kuin teknologiaa hyödyntävien organisaatioiden pitää panostaa luottamuksen rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Yritysten, työntekijöiden ja loppukäyttäjien pitää luottaa tekoälyyn kumppanina, jotta ne antavat datansa järjestelmien prosessoitavaksi.
Kaipaatko luotettavaa kumppania teknologiaan, digitalisaatioon, dataan ja tekoälyyn liittyvissä viestinnän kysymyksissä? Ota yhteyttä!
Michael Jääskeläinen
Director, Head of Technology
[email protected]
+358 50 571 0514